top of page

SVB

DIGISTUPAS

Novum, het innovatie lab van de SVB is opgericht in 2017 en heeft als doel om slimme oplossingen voor deze burgers te ontwikkelen, waarbij ze experimenteren met allerlei tools om uiteindelijk de processen van de SVB te verbeteren. Doordat zij een kleine organisatie zijn binnen een instituut als de SVB, ontstaan er vele mogelijkheden en zijn ze in staat om veel te experimenteren met allerlei technieken en deze snel te testen en valideren. Echter, door het startup karakter van Novum komen ze ook voor vele uitdagingen te staan die gepaard gaan met het innoveren binnenin een grote organisatie. 

 

Alberga Consultancy werd gevraagd om, kort na de lancering, Novum te helpen bij de ontwikkeling van het innovatie lab aan de hand van inhoudelijke Design Sprints, Research Sprints en advies sessies. Al deze verschillende uitdagingen werden continu onder de loep genomen en waren onderdeel van een iteratief proces, zodat de methodes die we gebruikten steeds beter aansloten op het beoogde doel. 

 

Een van de Design Sprints die we faciliteerden had als onderwerp ‘het verbeteren van het proces voor studenten die in het buitenland gaan studeren’. Het uiteindelijke resultaat van de Design Sprint is de zogeheten Digistupas; een digitaal studenten paspoort die alle betrokken organisaties zoals DUO, SVB en Nuffic aan elkaar verbind. De student kan de Digistupas gebruiken voor het aanvragen voor een uitwisseling, het vinden van een huis in het buitenland, het regelen van de verzekeringen en het gebruiken van een goede checklist om ervoor te zorgen dat alles geregeld is voor vertrek. Hierdoor krijgt de student een goed overzicht en hebben de betrokken partijen slechts één portaal waar zij hun informatie op kwijt kunnen. De Digistupas is volop in ontwikkeling en zal in 2020 worden gelanceerd. Het is een goed voorbeeld van het gebruik van snelle innovatieve strategieën om grote problemen te overzien en meerdere organisaties samen om tafel te krijgen voor een gehele week om zo nieuwe ideeën te ontwikkelen en uiteindelijk samen te brengen tot één duidelijk concept. 

 

Schermafbeelding 2019-08-16 om 10.58.59.
Schermafbeelding 2019-08-16 om 11.06.08.
Schermafbeelding 2019-08-16 om 10.58.07.
Schermafbeelding 2019-08-16 om 10.58.40.

Enkele schermen van het prototype.

bottom of page